Repülés előtt és után - praktikák a reptéri parkoláshoz

A repülőtérre indulás vagy onnan hazatérés mindig kihívásokkal jár. Az egyik legfontosabb dolog, amire érdemes időben felkészülni, a parkolás. Legyen szó rövidebb vagy hosszabb útról, fontos, hogy átgondoljuk a lehetőségeinket, és megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb megoldást.

Vannak, akik inkább a kényelmet választják, és a reptér közeli parkolóházát veszik igénybe. Ez a megoldás kétségkívül egyszerű, hiszen így közvetlenül a terminálhoz tudunk sétálni. Viszont ez jellemzően a legdrágább opció is egyben.

Akik spórolni szeretnének, azok választhatják a távolabbi, de olcsóbb reptéri parkolókat. Ilyenkor érdemes időben indulni, és számolni azzal, hogy buszra, vonatra kell szállni a terminálig. Cserébe viszont akár felére-harmadára csökkenthetjük a parkolási költségeinket.

Végül vannak, akik egyáltalán nem használják a reptéri parkolókat. Ők vagy taxival, transzferrel érkeznek, vagy családtag, ismerős viszi ki és hozza vissza őket. Ez utóbbi remek költséghatékony megoldás lehet, ha van rá lehetőségünk.

Bármelyik utat is válasszuk, érdemes előre utánanéznünk a pontos menetrendnek, áraknak, nyitvatartási időknek. Így megspórolhatjuk a reptéri stresszt, és nyugodtan vághatunk neki az utazásnak. Az pedig már csak hab a tortán, ha a parkolást is gond nélkül intézzük el.


Kérdés: Milyen lehetőségek közül választhatok, ha a reptérre érkezve szeretnék parkolni?

Válasz: Alapvetően két fő opció közül dönthetsz. Az egyik a közvetlenül a terminál mellett található parkolóházak és parkolók igénybevétele. Ezek általában a legkönnyebben megközelíthetőek, néhány perc sétára vannak a reptértől. Viszont cserébe ezek a legdrágább parkolási lehetőségek is. A másik alternatíva a távolabbi, ám olcsóbb reptéri parkolók használata. Ezek busszal vagy vonattal közelíthetőek meg, úgyhogy időt kell szánni az oda-vissza utazásra. De a díjak akár a felére is csökkenthetőek a terminál melletti parkolókhoz képest.

Kérdés: Taxival érkeztem a reptérre. Hol tudok legközelebb parkolni az induláshoz?

Válasz: Ha taxival érkezel, akkor a legcélszerűbb számodra a közvetlenül a terminálnál található rövid távú parkolók valamelyikét választani. Ezek percekre vannak az épülettől, így gyorsan oda tudsz sétálni, amint megérkezel a repülőtérre. Általában óránkénti díjat számolnak fel, szóval érdemes már előre kiszámolni, mennyi időt fog igénybe venni az utazás. Persze minél rövidebb ideig parkolsz, annál kevesebbe is kerül majd. De a terminál közeli parkolás kényelméért cserébe számolni kell a magasabb díjakkal.

Kérdés: Hol tudok a reptéren hosszabb időre, például 1 hétre biztonságosan és olcsón parkolni?

Válasz: Ha hosszabb időre, például 1 hétre szeretnél parkolni, akkor érdemes a távolabbi, de olcsóbb parkolókat választani a repülőtéren. Ezek általában 5-10 perces buszútra találhatók a termináltól, és akár fedett, őrzött parkolók is lehetnek köztük. Az árakat itt jellemzően napi díjakban határozzák meg, nem óránként. Így az 1 hetes parkolásod akár a felébe is kerülhet annak, mintha a drága terminál melletti parkolót választanád. Persze időt kell szánnod az oda-vissza utazásra, de a megtakarítás megérheti.

Reptéri parkolás
összes bejegyzés megtekintése